NOS NieuwsAangepast

Weer hindert redding Z-Korea

Het slechte weer voor de kust van Zuid-Korea hindert de zoektocht naar opvarenden van de Sewol, het Zuid-Koreaanse schip dat gisteren verging. Door mist en regen is het zicht bijzonder slecht.

Bovendien staat op de rampplek een sterke stroming. Duikers slagen er daardoor niet in het wrak in te komen om naar overlevenden te zoeken.

Boot gehuurd

Er zijn zo'n 400 reddingswerkers ter plekke die speuren naar de bijna 300 vermiste opvarenden. Tot nu toe zijn er slechts negen doden uit het water gehaald. Onder de slachtoffers zijn veel leerlingen die op weg waren voor een schoolreis.

Enkele ouders hebben een boot gehuurd om poolshoogte te nemen in het gebied. "Omdat de regering ons niet naar de rampplek wilde brengen, hebben elf ouders allemaal 50 euro bijgedragen om zelf een boot te kunnen huren", zegt een van hen.

Koud water

De kans dat er nog overlevenden worden gevonden, is gering. Het water heeft een temperatuur van zo'n 12 graden; dat betekent dat een mens er ongeveer anderhalf uur in kan overleven.

Zuid-Korea heeft drie grote kranen naar het gebied gestuurd om het schip te kunnen lichten. Wanneer dat gebeurt, is nog niet duidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl