NOS NieuwsAangepast

Zuid-Koreanen woedend op kapitein

In Zuid-Korea is woedend gereageerd op berichten dat de kapitein van het gekapseisde schip Sewol de ramp heeft overleefd. Getuigen zeggen dat hij zelfs als een van de eersten van boord is gegaan.

"Het spijt me echt heel erg en ik schaam me diep", zei de 60-jarige kapitein in een korte verklaring. "Ik heb er geen woorden voor."

De politie heeft de man meegenomen voor verhoor. Of dat tot nu toe iets heeft opgeleverd, is nog niet bekend.

Te steil

Overlevenden zeggen dat de bemanning nooit het bevel heeft gegeven om het schip te verlaten. Sterker nog, toen opvarenden merkten dat er iets mis was, werd omgeroepen dat men op zijn plaats moest blijven.

Daardoor zijn mogelijk veel passagiers vast komen te zitten in de romp. Veel bemanningsleden hebben de ramp juist overleefd. "We hadden reddingsvesten aan. Als mensen in het water waren gesprongen, hadden ze gered kunnen worden. Maar men zei juist dat we niet naar buiten mochten", vertelt een overlevende.

Een bemanningslid zei tegen de media dat het onmogelijk was opvarenden te helpen, omdat de ramp zich zo snel voltrok en het schip scheef lag. "We konden geen stap meer verzetten, zo steil was het dek."

Bekende route

Tot nu toe zijn bij de Sewol negen lichamen geborgen. Nog bijna 300 mensen worden vermist, onder wie veel schoolkinderen. 179 mensen hebben de ramp overleefd.

De oorzaak van de ramp is nog niet duidelijk. Het 20 jaar oude schip voer op een bekende route, waar geen obstakels bekend zijn. Het kan echter zijn dat het schip is het afgeweken van die route.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl