NOS NieuwsAangepast

Miniduikboot voltooit MH370-missie

De mini-onderzeeër Bluefin-21 heeft voor het eerst 16 uur lang de zeebodem afgezocht naar de zwarte dozen van het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines. Dat meldt de BBC. Twee eerdere pogingen werden voortijdig afgebroken.

Het is nog niet duidelijk of de onbemande duikboot iets heeft gevonden. De data van de duikboot worden nu geanalyseerd.

Er wordt gezocht op de bodem van de Indische Oceaan. In het gebied zijn op 8 april voor de laatste keer signalen opgevangen die mogelijk afkomstig zijn van de zwarte dozen van het vermiste vliegtuig. Deskundigen gaan ervan uit dat de batterijen leeg zijn en de dozen dus geen nieuwe signalen meer uitzenden.

Te diep

De eerste missie van Bluefin-21 was na zes uur al ten einde. De duikboot kwam automatisch terug naar boven omdat hij te diep onder water was gegaan. De onderzeeër kan tot 4,5 kilometer duiken, de oceaan is op die plek net iets dieper. De tweede missie werd gestaakt vanwege technische problemen.

De onderzeeër wordt bestuurd door de Amerikaanse marine, die dat doet vanaf het Australische schip Ocean Shield. Bluefin-21 heeft twee uur nodig om de zeebodem te bereiken waarna 16 uur lang onafgebroken kan worden gezocht.

De Australische premier Abbott zegt dat de onderwater zoektocht maximaal een week zal duren. Als er dan niks is gevonden, zal men zich beraden op wat er moet gebeuren.

8 maart

Vlucht MH370 was op 8 maart onderweg van Kuala Lumpur naar Peking toen het vliegtuig van de radar verdween. Aan boord van de Boeing waren 239 mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl