NOS NieuwsAangepast

Topoverleg over impasse zorg

De top van het kabinet en de vertegenwoordigers van vijf partijen zijn vanavond bijeen voor spoedoverleg over het vastlopen van de onderhandelingen over de zorg. Bij het gesprek zijn naast minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn ook premier Rutte, vice-premier Asscher en de fractievoorzitters van VVD, PvdA en D66, SGP en ChristenUnie aanwezig.

De gesprekken liepen eerder vandaag vast op de plannen van het kabinet om zorgverzekeraars meer te zeggen te geven over welke zorgaanbieders wel vergoed worden en welke niet. De coalitie denkt met die plannen 1 miljard te kunnen bezuinigen.

ChristenUnie en SGP willen de keuzevrijheid van patiënten niet zomaar opgeven. Ze zeiden eerder vandaag kwaliteit en de prijs van zorg belangrijk te vinden, maar de keuzevrijheid van patiënten ook. ChristenUnie-leider Slob zei vanmiddag dat "nu eerst de WMO en langdurige zorg aan de orde zijn" en dat wat hem betreft pas in een later stadium verder over de verzekeraars wordt gesproken. De VVD en Schippers willen de gesprekken over deze onderwerpen juist in één keer afronden.

Balans

Bij aankomst zei D66-leider Pechtold ook te vinden dat de zaken bij elkaar horen. "Als je praat over de uitgaven, moet je ook praten over hoe je kosten kunt besparen en tegelijkertijd daarmee de kwaliteit van de zorg kunt verbeteren."

Volgens PvdA-leider Samsom gaat het nu om "het vinden van een balans tussen het aanpakken van de verspilling in de zorg, het verhogen van de kwaliteit en het zo veel mogelijk overeind houden van de keuzevrijheid van patiënten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl