NOS WielrennenAangepast

Van Vliet zet zondag takelwagens in

Een jaarlijks terugkerend issue: de veiligheid tijdens de Amstel Gold Race. Maar koersdirecteur Leo van Vliet is de kritiek wel een keer zat. "We zijn de enige koers die takelwagens vooruit stuurt om nog op het laatste moment auto's die in de weg staan, weg te slepen."

Zondag staat de 49ste editie van de heuvelklassieker op het programma. En meer dan ooit is er in de wielerwereld een discussie gaande over veiligheid van de renners. Vooral na de Ronde van Vlaanderen, waarin de ene na de andere valpartij de koers ontsierde. Met als dieptepunt de crash tussen Johan Vansummeren en een vrouw die op een vluchtheuvel stond.

Juist in datzelfde Vlaanderen hekelt men de koers door het Nederlandse Limburg. Er zouden vaak auto's op gevaarlijke plekken geparkeerd staan. En met 34 heuveltjes en veel bochten is het sowieso al vaak een nerveuze wedstrijd.

"In andere koersen veel erger"

"Dat is een mythe, het is in andere koersen vaak veel erger", stelt Van Vliet. "Het zijn toch vooral de renners zelf die het gevaar veroorzaken. Er rijden nu gewoon veel meer goede renners. Het gedrang is groter, er worden meer risico's genomen. Toen ik renner was, stonden er ook kermiscoureurs aan de start. Die was je snel kwijt."

Van Vliet constateert dat het in het peloton totaal niet leeft. "Het is geen item bij coureurs. Ik was vanochtend bij Belkin en heb er niemand over gehoord. Vallen is van alle tijden, alleen staan tegenwoordig overal de camera's er bovenop."

'Mythische' Cauberg

Het parcours is exact hetzelfde als 2013, waarin de finish niet óp, maar 1.800 meter ná de Cauberg getrokken werd. De wijziging werd doorgevoerd na het door Philippe Gilbert gewonnen WK van 2012.

"De Cauberg, een haast mythische naam in het Nederlandse wielrennen, vervult nog steeds een hoofdrol. Maar in de nieuwe opzet kunnen meer renners winnen. In die kleine twee kilometer na de top kun je nog iets rechtzetten", weet Van Vliet.

Vorig jaar kende de wedstrijd gelijk een ander verloop. Roman Kreuziger was al vóór de Cauberg ontsnapt en hij bleef vooruit. "Uiteindelijk bepalen de renners altijd het verloop van de koers. In de oude opzet won vrijwel altijd de beste renner in koers. Dat mag nog steeds, maar je zag het te vaak van tevoren aankomen."

Nederlandse zege

Van Vliet droomt van een Nederlandse zege, een week nadat Niki Terpstra in Parijs-Roubaix zegevierde. "Renners als Bauke Mollema, Wout Poels en Tom-Jelte Slagter hebben laten zien dat ze het in zich hebben. Wat er met Terpstra gebeurde, kan die jongens ook overkomen. Het dubbeltje moet gewoon een keer goed vallen. Al heeft Niki het ook afgedwongen: hij valt altijd aan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl