NOS SportAangepast

Grol wil "verstandiger trainen"

De erelijst van judoka Henk Grol mag er zijn. Medailles op WK's en Olympische Spelen, menigeen doet er een moord voor. Maar Grol wil méér: hij wil goud - want zo'n exemplaar op het hoogste mondiale platform ontbreekt nog in zijn prijzenkast.

De 29-jarige Groninger was er wel regelmatig dichtbij. Blessures speelden hem echter te vaak parten op de cruciale momenten. Deels door pech, maar deels ook een beetje door eigen schuld, beseft de drievoudig vice-wereldkampioen die meer dan eens al met een kwetsuur aan een toernooi begon.

Ook nu is hij weer in een race tegen de klok beland. Een voetblessure houdt hem wellicht van de EK, die vanaf 24 april in Montpellier gehouden worden.

Over de grens

"Dat heeft met overbelasting te maken. De wil om te winnen wordt dan zo groot, ik heb dan zo veel frustratie over wat ik níet heb gewonnen, dat ik meer op emotie train dan dat ik naar mijn lichaam luister. En dan ga ik over de grens. Dat vind ook erg leuk. Ik hou van trainen en ik hou ook van overbelasting eigenlijk, al klinkt dat gek."

"We hebben natuurlijk allemaal blessures. Als je een dag na een WK gaat kijken, loopt de helft op krukken of met een arm in een mitella. Dat hoort bij judo. En zeker bij míjn spel, waarbij het niet gaat om ontwijken, maar juist het gevecht aangaan. Daar ben ik ook zo goed door geworden: door de grens van mijn lichaam op te zoeken."

Vizier op WK

En dat leidde nogal eens tot fysieke ongemakken. "Al heb ik niet te klagen, vind ik, want ik ben er nog nooit een jaar uit geweest, hoogstens zes tot acht weken. Maar het is wel een paar keer vlak voor een groot toernooi gebeurd. En dat moet niet meer."

"Want uiteindelijk wil ik natuurlijk graag wereld- en olympisch kampioen worden de komende jaren. Ik ben er al zo vaak zo dichtbij geweest. Daarom wil ik ervoor zorgen dat er minder blessures komen. Door iets minder op emotie trainen en iets meer met verstand."

Die gedachte komt voor Montpellier wellicht te laat, maar dat is niet meer dan jammer, vindt Grol. "De EK zijn leuk, maar de WK in augustus zijn het belangrijkst."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl