NOS NieuwsAangepast

Bloomberg voert anti-wapenstrijd op

Michael Bloomberg, die tot januari burgemeester van New York was, steekt nog eens 50 miljoen dollar in de strijd tegen het wapenbezit in de VS. Hij heeft daarvoor een nieuwe organisatie opgericht: Everytown for Gun Safety.

De organisatie gaat proberen zoveel mogelijk kiezers te mobiliseren die voor strengere wapenwetten zijn. De campagnes richten zich vooral op vrouwen, en dan in het bijzonder moeders. Zij worden aangespoord om in november bij tussentijdse verkiezingen te gaan stemmen. Het idee is dat zo meer politici worden gekozen die het wapenbezit aan banden willen leggen.

Machtige lobby

Everytown for Gun Safety moet een belangrijke tegenhanger worden van de machtige wapenlobby, waarvan de National Rifle Association (NRA) het bekendste onderdeel is. De NRA geeft jaarlijks miljoenen dollars uit om de belangen van wapenbezitters veilig te stellen.

Bloomberg zegt dat zijn medestanders en hij moeten leren van de aanpak van de NRA. Politici die niets tegen het wapenbezit doen, moeten volgens hem aan de schandpaal worden genageld, ook als het Democraten zijn. Bloomberg was ooit Democraat, werd later Republikein en is de laatste jaren onafhankelijk.

Een minderheid van de Democraten in het congres steunt het Republikeinse verzet tegen strengere wapenwetten. Daardoor lukte het president Obama vorig jaar niet om het wapenbezit aan banden te leggen. Hij wilde onder meer een strenger antecedentenonderzoek voor mensen die een wapen willen kopen en een verbod op semi-automatische wapens.

Newtown

De miljardair Bloomberg (71) staat al langere tijd bekend als een vooraanstaand criticus van wapenbezit, vooral sinds de schietpartij op een basisschool in Newtown in december 2012. Vorig jaar stak hij al 12 miljoen dollar in een campagne voor strenger antecedentenonderzoek.

In januari liep Bloombergs derde termijn als burgemeester van New York af. Sinds kort heeft hij een nieuwe baan: hij is nu speciaal gezant van VN-chef Ban Ki-moon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl