NOS NieuwsAangepast

Rome: niks beloven aan maffia

Italiaanse politici die in ruil voor bijvoorbeeld stemmen beloftes doen aan de maffia, kunnen voortaan gevangenisstraf krijgen. De Senaat in Rome heeft een wet die dat mogelijk maakt vandaag aangenomen.

Er komt een celstraf van maximaal tien jaar te staan op gekonkel met de maffia. In het verleden zouden politici maffiosi wetswijzigingen hebben beloofd. Ook zoekt de georganiseerde misdaad wel eens steun bij de politiek als het om openbare aanbestedingen gaat.

Door haar grote invloed in Zuid-Italië kan de maffia stemmen ronselen bij de bevolking. Tot nu toe waren voor politici slechts financiële transacties met de maffia strafbaar.

Berlusconi

In Italië komt de geheime samenwerking tussen maffia en politiek steeds weer in het nieuws. Zo constateerde het gerechtshof van Palermo vorig jaar dat er van 1974 tot 1992 "levendige banden" waren tussen de Siciliaanse maffia en mediamagnaat Silvio Berlusconi, de latere premier van Italië.

Volgens het gerechtshof was Berlusconi persoonlijk aanwezig bij een ontmoeting in 1974 met hoge maffiabazen waar de basis voor de samenwerking werd gelegd. Met behulp van beschermgeld van Berlusconi heeft de Cosa Nostra volgens Italiaanse rechters haar macht op Sicilië versterkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl