NOS NieuwsAangepast

Kabinet: extra militairen O-Europa

Nederland is bereid extra militaire middelen in te zetten voor de NAVO om oostelijke lidstaten van het bondgenootschap te beschermen. Het kabinet stelt daarvoor onder meer F-16-gevechtsvliegtuigen, een marinefregat en een mijnenjager beschikbaar. Dit in reactie op de ontwikkelingen in Oost-Oekraïne.

Dat schrijven (.pdf) de ministers Hennis van Defensie en Timmermans van Buitenlandse Zaken vandaag aan de Tweede Kamer.

Het is nog niet duidelijk of en wanneer de NAVO gebruik zal maken van het aanbod. Hennis: "De opperbevelhebber van de NAVO brengt nu in kaart welke van de 28 bondgenoten wanneer wat kunnen leveren, als er dan een verzoek komt kan Nederland kijken wat we kunnen doen."

"Geruststellen"

F-16's zouden kunnen meedoen met luchtpatrouilles, een marinefregat zou een bijdrage kunnen leveren in de Oostzee. Speciale eenheden kunnen meedoen aan oefeningen in de Oostelijke delen van het NAVO-gebied.

"Het allereerste doel is oostelijke bondgenoten geruststellen", zegt Hennis in een toelichting. "Bijvoorbeeld Polen, bijvoorbeeld de Baltische Staten. Daar is echt angst in de samenleving voor de oprukkende invloedssfeer van de Russen. Er natuurlijk zit er ook een stukje afschrikking bij als het gaat om de boodschap richting de Russen: tot hier en niet verder, u komt echt niet binnen het NAVO-verdragsgebied."

Nederland is nu al met een tankvliegtuig betrokken bij de NAVO-operaties. Dat toestel tankt Awacs-radarvliegtuigen bij die boven Polen en Roemenië patrouilleren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl