NOS SportAangepast

Alles mogelijk voor ijshockeyers

Het kan met de Nederlandse ploeg alle kanten opgaan bij het WK ijshockey, dat zondag in Litouwen van start gaat. Promoveren, een plek in de middenmoot of degradatie, alles is mogelijk.

De formatie van bondscoach Chris Eimers komt uit in de B-poule van divisie 1, het op twee na hoogste niveau. Oranje opent tegen het gastland.

Ter voorbereiding op het toernooi oefende Nederland al twee keer tegen Engeland, een van de tegenstanders in Vilnius. Oranje verloor de eerste confrontatie, maar won de tweede.

Polen favoriet

Vorig jaar eindigden de Nederlanders al derde in de Oekraïne en volgens technisch directeur van de Nederlandse IJshockeybond Theo van Gerwen is dit jaar promotie haalbaar. "Het zit er altijd in, maar het wordt lastig. We kunnen wereldkampioen worden, maar ook degraderen."

"Polen is de favoriet in onze poule, maar Engeland is ook een sterke tegenstander en Litouwen heeft natuurlijk het thuisvoordeel. Maar wij hebben met veel jonge, ambitieuze spelers een sterkere ploeg dan de voorgaande jaren en kennen weinig blessures."

Samen met bondscoach Eimers is Van Gerwen begonnen met het bouwen aan een jong team dat in 2015 in eigen land de wereldtitel moet veroveren. Eindhoven is naar voren geschoven als kandidaat voor de organisatie van dat toernooi. "Daar willen we promoveren naar poule A en hopelijk komen we dan ook weer in beeld bij het NOC*NSF."

Grip op talenten

Sinds 2013 valt ijshockey niet meer onder de door de sportkoepel financieel ondersteunde sporten en moet de bond zelf de talenten faciliteren. Daarvoor werd in Eindhoven het Nationale IJshockey Centrum opgezet.

"Met de Nederlandse IJshockey Academie hebben wij een opleidingsinstituut waar jongeren tussen de 15 en 22 jaar zich beter kunnen ontwikkelen. Er is meer tijd op het ijs beschikbaar en wij hebben zo meer grip op de talenten", aldus de optimistisch gestemde Van Gerwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl