NOS NieuwsAangepast

Ontmoeting Israël-Palestijnen verzet

Een ontmoeting tussen onderhandelaars van Israël en de Palestijnen is verzet naar morgen. Een woordvoerder van de Israëlische delegatie bevestigt dat de ontmoeting is uitgesteld, maar hij wil niet zeggen wie daar om heeft gevraagd.

Vermoedelijk is het overleg verzet vanwege een schietpartij op de Westelijke Jordaanoever, waarbij maandag een Israëlische agent buiten werktijd om het leven kwam. De man is vandaag begraven.

Amerikanen

Volgens een woordvoerder van de Palestijnse president Abbas is het overleg uitgesteld op verzoek van de Amerikanen die de vredesonderhandelingen leiden.

De VS probeert al lange tijd de beide partijen weer om de tafel te krijgen. Op 29 april verstrijkt de termijn die de VS voor de vredesonderhandelingen heeft gesteld.

Emotionele reacties

De agent werd maandag in zijn auto onder vuur genomen, toen hij samen met zijn vrouw op weg was naar een diner vanwege Pesach, het joodse paasfeest.

De moord leidde in Israël tot emotionele reacties. Leden van het kabinet van premier Netanyahu riepen op tot uitstel van de vredesonderhandelingen.

De verantwoordelijkheid voor de moord is niet opgeëist, maar Netanyahu zegt dat de Palestijnse Autoriteit een anti-Israëlisch klimaat heeft geschapen. Ook klaagde hij dat president Abbas de moord niet heeft veroordeeld.

Tempelberg

Vanochtend kwam het in Jeruzalem tot ongeregeldheden op de Tempelberg. De Israëlische politie gebruikte traangas om tientallen Palestijnse betogers uiteen te drijven. Daarbij raakten ongeveer 25 Palestijnen gewond.

Volgens de Israëlische politie gooiden de betogers met stenen naar agenten en joden. Die bezoeken de Tempelberg vanwege Pesach.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl