NOS NieuwsAangepast

Legeringreep Slavjansk mislukt

De ingreep van het Oekraïense leger in de oostelijke stad Slavjansk is mislukt. Volgens verslaggever Gert-Jan Dennekamp is het leger afgedropen uit de stad en wapperen vlaggen van de pro-Russische activisten op een aantal pantservoertuigen die ze hebben ingenomen van het leger.

Gisteren behaalde het leger nog een succesje, toen het vliegveld bij de nabijgelegen stad Kramatorsk werd heroverd op de separatisten. Maar toen de militairen vandaag met pantservoertuigen wilden optrekken naar Slavjansk, werden ze tegengehouden.

De wagens kwamen vanochtend triomfantelijk Slavjansk binnenrijden met de Russische vlag. Het ministerie van Defensie in Kiev heeft bevestigd dat de voertuigen zijn overgenomen door "Russische saboteurs".

Ontspannen

De gespannen sfeer van de afgelopen dagen in Slavjansk is nu omgeslagen. "Hier wordt het gevierd als een overwinning", zegt Dennekamp. "Ik zie hoe vaders hun kinderen op tanks zetten om foto's te maken." Volgens Dennekamp heerst in Slavjansk het gevoel dat de aanval van de regering in Kiev is afgeslagen.

Ook elders in Oost-Oekraïne zijn er berichten dat het leger is tegengehouden door pro-Russische activisten. "Het is misschien wel een beetje naïef hoe de regering dacht de situatie te kunnen keren in een omgeving die bijzonder vijandig is", zegt Dennekamp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl