NOS NieuwsAangepast

Cel voor Moslimbroeders

In Egypte zijn 119 aanhangers van de Moslimbroederschap veroordeeld tot drie jaar cel. Ze zijn opgepakt tijdens protesten in oktober, waarbij tientallen doden vielen.

Het had op 6 oktober een nationale feestdag moeten zijn om het begin van de Jom Kippoeroorlog tegen Israël in 1973 te vieren. In verschillende steden gingen duizenden Egyptenaren de straat op, maar het liep al snel uit op een veldslag tussen de oproerpolitie en aanhangers van de afgezette president Morsi. Hij werd gesteund door de Moslimbroederschap.

Vorig jaar juli werd Morsi afgezet door het leger van Egypte. Sindsdien is de macht in handen van legerleider en minister van Defensie Sisi. Hij legde vorige maand zijn militaire taken neer, zodat hij kan meedoen aan de presidentsverkiezingen.

Doodstraf

Eind vorige maand werden honderden Moslimbroeders veroordeeld tot de doodstraf voor hun rol tijdens rellen in augustus. Daarbij kwamen honderden mensen om het leven.

Die veroordeling leidde tot kritiek van onder meer de Verenigde Staten. Het land noemde het oordeel van de rechtbank gewetenloos. Amnesty International sprak van "een doodvonnis voor de geloofwaardigheid van de rechtspraak in Egypte".

Later deze maand komen honderden andere opgepakte Moslimbroeders voor de rechter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl