NOS NieuwsAangepast

"Attente burgers, minder inbraken"

Er zijn de afgelopen wintermaanden minder inbraken geweest dan dezelfde periode in het jaar daarvoor. Volgens korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie daalde het aantal inbraken met 12 procent.

Het afgelopen halfjaar heeft de politie met het zogenoemde 'Donkere Dagen Offensief' extra aandacht besteed aan het voorkomen van inbraken.

"De politie was tijdens de nachtelijke uren vaker zichtbaar", zegt Bouman. Ook heeft de politie de hulp ingeroepen van particulieren. "We hebben burgers gevraagd verdachte zaken snel te melden."

Insluiping

De tips die daaruit zijn voortgekomen, hebben volgens Bouman geholpen om inbrekers vaker op heterdaad te betrappen. De politie gaat dan ook met deze "samenwerking" door.

Bouman ziet nog meer mogelijkheden om het inbraakcijfer omlaag te krijgen. "Van de 87.000 inbraken die vorig jaar zijn gepleegd, zaten 10.000 gevallen van insluiping. Daar konden dieven naar binnen zonder te hoeven inbreken, doordat ramen en deuren openstonden of zelfs een touwtje door de brievenbus hing."

Straatroven

Slechts één op de tien inbraken wordt opgelost. Dat cijfer is veel te laag, vindt Bouman. Hij verklaart dat door de gewoonte van het OM om per zaak hooguit drie inbraken voor de rechter te brengen. Daardoor blijven veel gevallen buiten beschouwing.

In afgelopen 15 jaar zijn de straffen volgens Bouman "absoluut zwaarder" geworden. Hij weet niet of dat invloed heeft op de inbraakcijfers.

Nog meer dan het aantal inbraken, is het aantal overvallen gedaald, namelijk met 40 procent. "Het enige waar weinig vooruitgang in zit, zijn de straatroven van vooral smartphones en iPads. Ook die nemen af, maar veel minder."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl