NOS NieuwsAangepast

Centrale Eemshaven mag opstarten

De provincies Groningen, Friesland en Drenthe en het ministerie van Economische Zaken moeten opnieuw hun huiswerk doen over een vergunning voor de nieuwe kolencentrale van energiebedrijf RWE in de Eemshaven, maar de centrale mag in de tussentijd wel opgestart worden. Dat heeft de Raad van State bepaald.

Volgens de hoogste bestuursrechter zou de uitstoot van stikstof en kwik door de centrale schadelijk kunnen zijn voor natuurgebieden in de buurt. De overheden moeten daar opnieuw onderzoek naar doen en hebben daar een half jaar de tijd voor.

Aangepast

Begin februari eisten 21 milieuorganisaties en een aantal Duitse gemeenten bij de Raad van State dat de door de provincie verleende natuurvergunning opnieuw wordt vernietigd. De natuurbeschermingsorganisaties, zoals Greenpeace en Natuur en Milieu, vinden onder meer dat de centrale te veel stikstof uitstoot in Nederlandse en Duitse natuurgebieden. Ze protesteren al jaren tegen de kolencentrale.

In 2011 werd de natuurvergunning ook al vernietigd, waarop de provincie de vergunning aanpaste.

Deze hernieuwde natuurvergunning is de enige vergunning die RWE/Essent nog nodig heeft om te kunnen gaan draaien. De provincies en het ministerie hebben een half jaar de tijd voor het onderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl