NOS NieuwsAangepast

Pantservoertuigen met vlag Rusland

In de Oost-Oekraïense stad Slavjansk zijn zes legervoertuigen binnengereden, de voorste met een Russische vlag. Dat zeggen ooggetuigen tegen persbureau Reuters. Ook een journalist van Der Spiegel heeft de pantservoertuigen met de Russische vlag gezien.

Een verslaggever van The Guardian zegt vanuit de stad dat het gaat om militieleden. Op de vraag waar ze de voertuigen vandaan hadden antwoordden ze: "Ze kwamen naar ons toe".

De milities stopten hun voertuigen bij het stadhuis, dat wordt bezet door separatisten. Sommige militieleden hadden kalasjnikovs, granaatwerpers, pistolen en messen. Het konvooi kwam uit de richting van Kramatorsk.

De pantservoertuigen waren volgens de website Novosti Kramatorsk in het centrum van Kramatorsk tegengehouden. Na overleg met gewapende separatisten zou een aantal voertuigen zijn overgegeven, en werd op eentje de Russische vlag gehesen.

Heroverd

Bij Kramatorsk, zo'n 15 kilometer van Slavjansk, hebben Oekraïense militairen geprobeerd de stad binnen te rijden. Verslaggever Gert-Jan Dennekamp zegt dat ze zijn tegengehouden. Een legerkonvooi staat nu net buiten de stad vast.

Gisteren werd het vliegveld bij Kramatorsk heroverd op separatisten. Russische media meldden dat op het vliegveld doden zijn gevallen bij een confrontatie, maar er bestaat geen onafhankelijke bevestiging van.

Stadhuis ingenomen

In Donetsk, de tweede stad van het land, hebben pro-Russische betogers vandaag het stadhuis ingenomen. Een woordvoerder van het stadhuis heeft dat tegen persbureau Reuters gezegd.

Kramatorsk, Slavjansk en Donetsk horen bij de vele steden in het oosten waar pro-Russische betogers in opstand zijn gekomen. Overheidsgebouwen worden bezet en ook zijn politiebureaus overgenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl