NOS NieuwsAangepast

Afspraken tegen smartphonediefstal

Telecom-giganten hebben met elkaar afgesproken dat nieuwe smartphones straks op afstand onbruikbaar gemaakt kunnen worden door de eigenaar, bijvoorbeeld in het geval van diefstal. De afspraak moet diefstal minder aantrekkelijk maken.

Wanneer iemand merkt dat zijn of haar smartphone is gestolen, kan diegene dat via internet aangeven. De telefoon wordt daarna geblokkeerd en leeggemaakt. Mocht de smartphone ooit worden teruggevonden, dan kan de eigenaar de blokkade opheffen en de inhoud terugplaatsen.

Onder meer Apple, Google, HTC, Huawei, Motorola, Microsoft, Nokia en Samsung doen mee aan het initiatief. De bedoeling is dat al hun producten die na juli 2015 in de VS in de verkoop gaan aan de afspraak voldoen. Het is waarschijnlijk dat ook gebruikers buiten de VS daarvan profiteren.

Verder is afgesproken dat gebruikers de functie eerst zelf moeten inschakelen; het wordt consumenten dus niet opgedrongen.

Voor sommige fabrikanten verandert er weinig, omdat ze deze functionaliteit al hebben ingebouwd. Klanten van Apple en Google kunnen hun apparaten al op afstand wissen en blokkeren. Dat geldt ook voor zakelijke gebruikers van Microsoft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl