NOS NieuwsAangepast

"Het was zo koud, ik wilde leven"

"Het water was zo koud, maar ik wilde leven", vertelt Lim Hyung Min tegen het Zuid-Koreaanse tv-station YTN. Hij is één van de opvarenden van het passagiersschip dat vannacht voor de kust van Zuid-Korea kapseisde en zonk.

Het schip had zo'n 470 mensen aan boord, 290 mensen worden nog vermist.

Harde klap

"Ik hoorde een harde klap. Daarna begon het schip snel te zinken. Iedereen moest reddingsvesten aandoen en springen", zegt Lim Hyung Min. Hij is een van de scholieren die aan boord waren. "Ik moest een stukje zwemmen om de reddingsboot te bereiken, het was zo koud."

Na de harde klap probeerden passagiers zo snel mogelijk naar het bovendek te gaan, maar doordat het schip kapseisde was dat niet makkelijk. "We vielen over elkaar heen en probeerden naar buiten te klimmen", zegt Lim Hyung Min.

Springen en zwemmen

Het schip had voornamelijk scholieren aan boord. Een van de scholieren vertelt dat bij het kapseizen vrienden van hem zo hard vielen dat ze gingen bloeden. "Daarna sprongen we in het water en zwommen we naar een van de reddingsboten", vertelt een van de scholieren. Andere kinderen werden door hulpverleners uit patrijspoorten naar buiten getrokken.

Passagiers probeerden lotgenoten te helpen door ze naar het bovendek te leiden, maar dat lukte niet altijd, zegt een andere passagier, Kim Seung Mok. "Ik bleef tot het laatst in de hal. Het water kwam zo snel naar binnen, dat sommigen er niet meer uit konden komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl