NOS NieuwsAangepast

Vaker Haltstraf voor zwaarder delict

Jongeren die een zwaarder misdrijf hebben begaan krijgen steeds vaker een Haltstraf. 13 procent van de 16.820 Haltstraffen vorig jaar betreft zo'n misdrijf, zoals mishandeling of belediging van een ambtenaar. In 2012 was dat nog 9 procent.

"Jongeren die voorheen een taakstraf van het Openbaar Ministerie kregen, krijgen daarmee de kans om hun strafbare gedrag recht te zetten met een Haltstraf", zegt Stichting Halt bij bekendmaking van de cijfers. Volgens de stichting is een Haltmaatregel daardoor leerzamer dan een taakstraf, waarbij geen direct verband bestaat tussen straf en misdaad.

Gevolgen

Bij een Haltmaatregel worden jongeren geconfronteerd met de gevolgen van hun gedrag. Ze moeten bijvoorbeeld excuses maken aan het slachtoffer, schade vergoeden of specifieke leeropdrachten maken. Ook worden ouders betrokken bij de straf.

"Juist in zwaardere zaken, is het herstellen van de relatie tussen dader en slachtoffer van cruciaal belang. Hier leert de jongere veel van en het slachtoffer heeft de mogelijkheid om zijn verhaal kwijt te kunnen."

Lichtere vergrijpen die bestraft kunnen worden met een Haltstraf zijn bijvoorbeeld schoolverzuim, winkeldiefstal en vernieling. Ook voor illegaal vuurwerk wordt steeds vaker een Haltstraf gegeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl