Geheugenchip stuwt omzet ASML

De kwartaalomzet van chipmachinebouwer ASML is in lijn van de eerdere verwachtingen flink gestegen. De vraag naar geheugenchips duwde de verkoopomzet in de eerste 3 maanden naar 1,4 miljard euro, een stijging van meer dan 50 procent vergeleken met vorig jaar. De nettowinst kwam uit op 249 miljoen euro en dat is anderhalf keer meer dan een jaar eerder.

ASML verwacht wel dat de verkoop in het tweede kwartaal enigszins beïnvloed wordt doordat klanten iets voorzichtiger zijn geworden. Chipmakers constateren vertraging in de ontwikkeling van nieuwe elektronische apparaten en zijn dus wat onzekerder over hoeveel en wanneer ze nieuwe chipmachines nodig hebben.

Wereldleider

De chipmachinebouwer uit Veldhoven denkt dat de omzet in het eerste halfjaar rond de 3 miljard euro zal uitkomen, zo'n 100 miljoen euro lager dan verwacht.

ASML is wereldleider in de ontwikkeling en productie van high-tech machines die chips maken voor tablets, smartphones en pc's. Het bedrijf met zeventig vestigingen in zestien landen heeft 13.400 mensen in dienst, waarvan de helft in Nederland. ASML levert aan onder meer de chipmakers Intel en Samsung.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl