NOS NieuwsAangepast

Twijfel CDA, CU over Patriot-missie

CDA en ChristenUnie twijfelen eraan of Nederland moet blijven meedoen aan de Patriot-missie in Turkije. Sinds vorig jaar staan in Turkije Nederlandse Patriot-afweerraketten. Die moeten Turkije beschermen tegen aanvallen vanuit Syrië.

Maar CDA en ChristenUnie denken dat Turkije - tegen de afspraken in - ook aanvallen op Syrië uitvoert. Het kabinet wil de missie in Turkije verlengen, maar CDA en ChristenUnie vinden dat de Turken dan eerst duidelijk moeten maken dat de Nederlandse hulp echt alleen bedoeld is om te verdedigen.

CDA-woordvoerder Knops zegt dat de Turken geen dubbelrol mogen spelen. "Als een NAVO-bondgenoot een land helpt met Patriots, mag je verwachten dat dat land zich houdt aan de afspraken en dat het het conflict niet verergert."

Onderzoek

Zijn collega Voordewind van de ChristenUnie wijst op een aanval op een christelijk Armeens-Syrisch dorp, net over de grens met Turkije. Volgens de Armeniërs kon die aanval alleen gebeuren met Turkse hulp. De ChristenUnie wacht de uitkomsten af van onderzoek naar wat er precies is gebeurd.

Ook zonder steun van CDA en ChristenUnie is er tot nu toe nog steeds een meerderheid voor de Patriot-missie. Wel hecht het kabinet in het algemeen aan een breed draagvlak bij missies in het buitenland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl