NOS NieuwsAangepast

Grimmige sfeer in Oost-Oekraïne

In en rond de Oost-Oekraïense steden Kramatorsk en Slavjansk heerst een grimmige sfeer. In Kramatorsk zijn Oekraïense militairen gesignaleerd en het leger zou ook op weg zijn naar Slavjansk. Westerse verslaggevers hebben ook pro-Russische milities op legervoertuigen gezien.

De steden Kramatorsk en Slavjansk liggen vlak bij elkaar, op zo'n 15 kilometer afstand. Daar, en elders in Oost-Oekraïne, is de nacht voor zover bekend relatief rustig verlopen. Rond het vliegveld bij de stad Kramatorsk, dat gisteren werd heroverd op de separatisten, hebben inwoners van het gebied barricades opgeworpen. Ze zouden ook in bezit zijn van brandbommen. Ze willen dat de Oekraïense militairen onmiddellijk vertrekken.

Boven de nabijgelegen stad Slavjansk vlogen vanochtend militaire toestellen, zegt correspondent David Jan Godfroid. Volgens Godfroid zijn nu alle ogen gericht Slavjansk, maar het is onzeker of er op korte termijn een nieuwe militaire actie komt.

Generaal Kroetov

Interim-president Toertsjinov kondigde gisteren een gefaseerde, verantwoorde militaire operatie aan tegen de pro-Russische bezetters. Bij het vliegveld van Kramatorsk kwam het aan het eind van de middag tot een eerste confrontatie met etnische Russen die het vliegveld bezet hielden. Volgens Russische media zijn daarbij doden gevallen, maar er is geen onafhankelijke bevestiging van.

De Oekraïense generaal Kroetov, die de operatie leidt, waarschuwt de separatisten dat ze hun wapens moeten neerleggen, "anders worden ze vernietigd".

Diplomatie

Gisteravond sprak de Russische president Poetin telefonisch met de Duitse bondskanselier Merkel. Volgens Poetin heeft de Oekraïense regering met zijn militaire operatie het land op de rand van een burgeroorlog gebracht. De militaire actie van Oekraïne werd door het Kremlin betiteld als ongrondwettelijk omdat er vreedzame betogers zouden worden aangepakt.

Merkel en Poetin zijn gisteren niet nader tot elkaar gekomen, zegt correspondent Wouter Meijer vanuit Berlijn. De Duitse regering heeft volgens hem geen enkel plan als het verder uit de hand loopt in Oekraïne. Alles is vooralsnog gericht op diplomatie.

Morgen is in Genève een topoverleg gepland tussen de VS, Rusland, de EU en Oekraïne. Merkel en Poetin waren het er wel over eens dat dat overleg moet doorgaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl