Agio hoopt op Chinese rokers

Door economieverslaggever Jeroen Schutijser

110 jaar bestaat het familiebedrijf Agio uit het Brabantse Duizel. In mei wordt dat groots gevierd. "Wat zou het mooi zijn als we vandaag de Familiebedrijven Award krijgen. Dat zou een kroon op ons werk zijn", zegt Boris Wintermans, de vierde generatie bij de sigarenfabrikant.

De prijs wordt vanmiddag rond 17.00 uur in De Nieuwe Kerk in Den Haag uitgereikt door premier Rutte. Andere genomineerde familiebedrijven zijn Breman Installatiegroep in Genemuiden, transportbedrijf Nijhof-Wassink uit Rijssen en kaasfabrikant Westland in Huizen (Maaslander en Old Amsterdam).

Rutte zal in een toespraak ook duidelijk maken hoe belangrijk familiebedrijven zijn: ze vormen de ruggengraat van de Nederlandse economie. Familiebedrijven realiseren 53 procent van het bruto binnenlands product, ze zijn verantwoordelijk voor 49 procent van de werkgelegenheid, zijn gericht op de langere termijn en familiebedrijven doen het beter op de beurs.

Toch hoop

Nederland telt zo'n 260.000 familiebedrijven. Sigarenfabrikant Agio is er dus één van. En door alle anti-rookmaatregelen zou je denken: een sector zonder hoop, zonder toekomst. Maar dat valt mee.

Wintermans: "In Europa staan de omzetten onder druk, zonder meer. Maar er blijven gewoon mensen die het fijn vinden een sigaar te roken. En te genieten. Die interesse is er volop." Duidelijk is wel dat Agio het de komende jaren vooral moet hebben van een groeimarkt als China.

"In China is een opkomende middenklasse. Die mensen staan steeds meer open voor westerse genotsmiddelen die ze nog niet zo goed kennen. Daar horen sigaren ook bij. Ze houden wel van een sigaartje."

Geen dwang

Wintermans runt Agio nu samen met zijn broer Jonas en zijn vader. "Of er een vijfde generatie beschikbaar is? Mijn oudste zoontje is zes; nog iets te jong dus om het te vragen. Maar we zullen het zien. Hij moet het zelf graag willen. Dwingen heeft geen zin hè?"

Hoe groot acht hij de kans dat Agio vanmiddag de Familiebedrijven Award mag ontvangen uit handen van premier Rutte? "Ik hoop het. Want behalve met sigaren zijn we ook druk bezig met een sterke tweede pijler: Vorig jaar hebben we de NTS-Group voor 50 procent overgenomen, een hightechbedrijf dat machines ontwikkelt voor de sigarenindustrie. Waarmee we ook duidelijk maken ambities te hebben in de hightechwereld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl