NOS NieuwsAangepast

Scheepsramp Z-Korea: 290 vermist

Voor de zuidwestkust van Zuid-Korea is een groot passagiersschip gekapseisd en gezonken. Aan boord waren zo'n 470 mensen, voornamelijk scholieren die met hun docenten een schoolreis maakten. De kustwacht zegt dat 290 mensen worden vermist.

Zeker twee opvarenden zijn omgekomen, een 27-jarig bemanningslid en een 18-jarige scholier. Aanvankelijk werd gemeld dat er zo'n honderd vermisten waren, maar later werd dat aantal bijgesteld omdat er verkeerd geteld zou zijn.

De reddingsoperatie is in volle gang. Er zijn zo'n honderd schepen bij betrokken. Die zijn van de kustwacht en de marine, maar ook vissersschepen helpen mee. Verder zijn achttien helikopters ingezet.

Vast?

Overlevenden zijn ervan overtuigd dat er mensen vastzitten in het schip. Sommige mensen konden namelijk niet bij nooduitgangen komen doordat het schip te scheef lag.

Op televisiebeelden was te zien hoe opvarenden van het dek in het water glijden. De bemanningsleden van schepen die in de buurt lagen, proberen hen te redden.

Mist

De kustwacht kreeg een noodoproep van het schip, dat slagzij maakte. De oorzaak van de scheepsramp is nog onduidelijk, maar mogelijk is het in dichte mist op een rif gevaren. Andere berichten zijn dat de weersomstandigheden goed waren. Een opvarende zegt dat er een harde knal was te horen en dat het schip daarna begon te kapseizen.

Het schip was vertrokken uit de havenstad Incheon, vlak bij Seoul, en was op weg naar het zuidelijke eiland Jeju. Het voer zo'n 20 kilometer uit de kust, dicht bij het eiland Jindo, toen het in de problemen kwam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl