NOS NieuwsAangepast

Ban: geen VN'ers naar Oekraïne

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon ziet voorlopig niets in het sturen van blauwhelmen naar Oekraïne. "Zonder een duidelijk mandaat van de Veiligheidsraad kunnen we geen missie opzetten", zei Ban.

Rusland heeft vetorecht in de Veiligheidsraad, dus er is weinig kans dat zo'n mandaat er komt.

De Oekraïense interimpresident, Toertsjinov, heeft Ban in een telefoongesprek gevraagd om een VN-vredesmacht te sturen naar het oosten van Oekraïne. Het Oekraïens leger heeft daar een vliegveld heroverd op pro-Russische bezetters en maakt aanstalten om ook op andere plaatsen een eind te maken aan pro-Russische bezettingsacties.

Burgeroorlog

De Russische president Poetin heeft in de avond gebeld met bondskanselier Merkel. Hij waarschuwde haar dat de situatie in Oekraïne uit de hand lijkt te lopen. De escalatie van het conflict heeft het land aan de rand van een burgeroorlog gebracht, zei Poetin volgens Russische media tegen Merkel.

Merkel en Poetin zouden beiden de hoop hebben uitgesproken dat de voor donderdag geplande crisisgesprekken tussen de EU, de VS, Rusland en Oekraïne zullen bijdragen aan stabilisering van de situatie.

Eerder op de avond belde Poetin met Ban Ki-moon. Hij vroeg hem het optreden van het Oekraïense leger in Oost-Oekraïne veroordelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl