NOS NieuwsAangepast

RWE levert gas aan Oekraïne

Het moederbedrijf van Essent, RWE, gaat gas leveren aan Oekraïne. Hiermee kan Oekraïne toch gas krijgen als Rusland de gaskraan dichtdraait.

De gaslevering wordt allereerst als een symbolische actie gezien, maar RWE zou uiteindelijk kunnen voorzien in een vijfde van de gasbehoefte van het land.

Oekraïne is voor zijn energie nu nog vrijwel volledig afhankelijk van Rusland. Maar door de oplopende spanningen tussen beide landen is de energielevering steeds onzekerder geworden.

Nederlands gas

Opvallend is dat eenderde van het gas dat RWE zal leveren aan Oekraïne oorspronkelijk uit Rusland komt. De rest komt uit Noorwegen, Groot-Brittannië, Duitsland en ook uit Nederland.

In een verklaring zegt RWE dat het volume dat naar Oekraïne wordt gestuurd binnen enkele weken kan worden verhoogd, mocht dat nodig zijn.

Hoge gasprijs

Eerder al kondigde het Russische staatsbedrijf Gazprom aan dat het de gasprijs voor Oekraïne met meer dan 40 procent omhoog gaat. Volgens de Russische president Poetin is dat nodig omdat Oekraïne nog een hoge gasrekening heeft openstaan.

RWE zegt dat het gas tegen de normale marktprijs wordt geleverd aan Oekraïne. Het exacte bedrag wordt niet genoemd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl