NOS NieuwsAangepast

"Geld Alphen mogelijk nieuwe start"

Voor het eerst in een jaar is hij terug op de plek waar zijn leven "helemaal op de kop is gegaan". Enes Ulker was 19 toen Tristan van der Vlis in 2011 een bloedbad aanrichtte in winkelcentrum Ridderhof in Alphen aan den Rijn.

Vandaag kreeg hij te horen dat slachtoffers van de schietpartij een schadevergoeding kunnen krijgen. "Dit is een heel mooi begin. Ik ben opgelucht dat dit goede resultaat er nu is gekomen", zegt hij.

Oog in oog

Ulker werkte op die zaterdagochtend in het Turkse restaurant van zijn familie in het winkelcentrum. Hij wist twee mensen, onder wie zijn neefje, te redden. Hoe hij dat heeft gedaan, weet hij niet meer. "Die dag, het zijn zo veel verhalen, zo veel dingen in mijn hoofd. Ik heb zo veel dingen gezien op jonge leeftijd, het is bizar. Ik heb oog in oog gestaan met Tristan van der Vlis."

Ulker: "Ik heb het zelf meegemaakt. Ik heb schedels die kapot zijn gezien, ik heb kogelgaten in een hoofd gezien, ik heb veel gezien. En dat doet mij pijn."

Werkloos

Het familierestaurant ging na de schietpartij failliet en Ulker zit sinds die tijd zonder werk. "Ik ben alleen maar aan het vechten tegen mijn posttraumatische stressstoornissen. Beelden en stemmen in mijn hoofd. Ambulance, helikopters en kogels die ik nog steeds hoor. Ik zit nu aan de medicijnen, voor zover dat kan. Maar dat wil ik ook niet voor altijd."

Hij heeft veel steun aan zijn ouders en zijn broer, die hij zijn grootste medicijn noemt.

Nieuwe start

Het krijgen van de schadevergoeding betekent veel voor hem. "De erkenning is belangrijk voor ons. We hebben de familiezaak verloren. Met wat gaat binnenkomen, kunnen we misschien een nieuwe start maken."

Toch denkt hij dat zijn problemen niet zullen oplossen door meer geld. "Ook al geven ze miljoenen, het is niet te helpen. Het zit in mijn hart, dus dat is niet iets dat je met geld kan oplossen. Maar ik kan zo wel een doorstart maken in mijn eigen leven, met een nieuwe zaak."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl