NOS NieuwsAangepast

Oekraïne herovert vliegveld

President Toertsjinov van Oekraïne zegt dat regeringstroepen het regionale vliegveld van de Oost-Oekraïense stad Kramatorsk hebben veroverd op de pro-Russische bezetters. Daarbij zou geschoten zijn, maar de berichten daarover lopen uiteen.

Russische media spreken van vier doden en twee gewonden. Een journalist ter plaatse van de Britse krant The Guardian spreekt van twee doden. Een van hen heeft hij zelf gezien. Dat slachtoffer heeft een schotwond.

Rond het vliegveld lijkt het nu rustig. Pro-Russische burgers hebben een barricade van autobanden gebouwd voor de toegangspoort om te voorkomen dat de regeringstroepen het vliegveld verlaten.

"We wachten op bevel"

In de buurt van Slavjansk, op zo'n 15 kilometer van Kramatorsk, zijn zeker 14 legervoertuigen gesignaleerd met Oekraïense vlaggen, een helikopter en militaire vrachtwagens. Ook zijn er volgens een verslaggever van persbureau AP bussen met militairen.

"We wachten op het bevel om op te rukken naar Slavjansk", zei een militair tegen AP. In de stad zelf, waar sinds dit weekend gebouwen worden bezet, is de spanning opgelopen. Pro-Russische bezetters hebben op verschillende plekken barricaden opgeworpen. Ze houden er rekening mee dat er vannacht een aanval komt.

Interim-president Toertsjinov zei vanochtend in het parlement dat een "anti-terreuroperatie" is begonnen aan de noordkant van Donetsk. "Die wordt stap voor stap uitgevoerd, verantwoordelijk en behoedzaam." De operatie is bedoeld om burgers te beschermen tegen "terreur en misdaad, zodat Oekraïne niet in stukken wordt gescheurd."

NAVO beschuldigt Rusland

In het oosten van Oekraïne bezetten betogers in zeker negen steden overheidsgebouwen en politiebureaus.

NAVO-chef Rasmussen uitte vandaag felle kritiek op Rusland. Het is volgens hem duidelijk dat Rusland nauw betrokken is bij de onrust in Oost-Oekraïne. Hij wilde geen details geven, maar volgens Rasmussen spreken de beelden boekdelen.

Rusland ontkent op enige manier betrokken te zijn. Premier Medvedev zei vandaag dat Oekraïne op de rand van een burgeroorlog staat.

Dialoog

De Russische minister Lavrov zegt dat de legeroperatie van Oekraïne elke vorm van dialoog onmogelijk maakt. "Je kunt geen tanks op je eigen volk afsturen en tegelijk gesprekken voeren", zei hij.

Donderdag zouden in Genève gesprekken worden gehouden over de crisis, maar of die doorgaan is nu onzeker. Er staat een gesprek gepland tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van de VS, Rusland en de buitenlandcoördinator van de EU.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl