NOS NieuwsAangepast

Teeven verruimt kinderpardon niet

Staatssecretaris Teeven is niet van plan de kinderpardonregeling te verruimen. Dat zei hij in het vragenuur in de Tweede Kamer. Hij wees erop dat er van tevoren grenzen zijn afgesproken en dat de spelregels nu niet meer veranderd kunnen worden.

Gisteren werd bekend dat meer dan de helft van de drieduizend aanvragen van een verblijfsvergunning in het kader van de kinderpardonregeling is afgewezen.

GroenLinks-Kamerlid Voortman noemde dat resultaat "zeer mager". Volgens haar vallen door de strikte toepassing van de regeling nog altijd honderden kinderen "die stevig in Nederland geworteld zijn" buiten de boot.

Ruimhartig

Haar collega Voordewind van de ChristenUnie vroeg zich af of Teeven zijn discretionaire bevoegdheid niet ruimhartiger kan toepassen. Dan kunnen meer kinderen die net niet aan de regels voldoen, een verblijfsvergunning krijgen.

"Ik denk dat ik al ruimhartig ben geweest", zei Teeven daarop. "Maar je zit nu eenmaal wel met grenzen." Hij wil die grenzen niet gaan oprekken "nu 97 procent van de uitvoering is voltooid".

Volgens Teeven werd aanvankelijk gedacht dat er zo'n achthonderd kinderen door het kinderpardon geholpen zouden zijn. Dat zijn er uiteindelijk 675 geworden. "Dus dan kom je daar vlakbij." Ook 775 gezinsleden mogen door de regeling in Nederland blijven.

Kinderombudsman

De Kinderombudsman heeft inmiddels opheldering aan Teeven gevraagd. Hij zegt dat er zeker honderd kinderen buiten het pardon vallen, die niet bij de Rijksoverheid maar wel bij de gemeente bekend zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl