NOS NieuwsAangepast

Boston herdenkt aanslag marathon

In Boston wordt vandaag de bomaanslag op de marathon een jaar geleden herdacht. Onder anderen vice-president Biden, de oud-burgemeester van Boston Tom Menino en een aantal slachtoffers zijn daarbij aanwezig.

De herdenking wordt vanaf 18.00 uur rechtstreeks uitgezonden door NPO Nieuws.

Een jaar geleden brachten de gebroeders Tsarnajev twee bommen tot ontploffing bij de finish van een van 's werelds bekendste marathons. Midden in het centrum van Boston komen drie mensen om het leven. De spijkerbommen, verpakt in twee snelkookpannen, leiden vooral tot veel gewonden: 260. Zestien slachtoffers verliezen armen of benen.

De explosies veroorzaken paniek en chaos. De stad wordt afgesloten. De speurtocht naar de daders duurt dagen. Talloze amateur- en bewakingsvideo's worden geanalyseerd, tips nagetrokken. Een bewakingsvideo met daarop twee mannen met rugzakken leidt uiteindelijk naar de 26-jarige Tamerlan en de 19-jarige Dzjochar Tsarnajev.

Klopjacht

Het zijn Tsjetsjenen die na omzwervingen in Kirgizië en Dagestan al zo'n tien jaar in de buurt van Boston wonen. De speurtocht verandert in een klopjacht. De broers Tsarnajev proberen naar New York te vluchten om daar een nieuwe aanslag te plegen.

Tijdens hun vluchtpoging doden ze een agent. In een buitenwijk van Boston wordt tijdens een schotenwisseling met de politie de oudste broer Tamerlan doodgeschoten. De jongste wordt uiteindelijk levend gevonden in een bootje in een achtertuin.

Rechtszaak

Inmiddels is Dzjochar 20 jaar oud en zit hij volledig afgezonderd in een gevangenis voor gedetineerden met langdurige medische en psychologische problemen. In november begint zijn proces. Zijn advocaten willen als verdediging waarschijnlijk zijn geestelijke gezondheid aanhalen. Ook zou Dzjochar zijn beïnvloed door zijn oudere broer. Zelf zegt Dzjochar onschuldig te zijn.

De broers opereerden zeer waarschijnlijk zelfstandig. Maar Dzjochar zou tegen de politie wel hebben gezegd dat hij hoopt dat zijn aanslag een inspiratie zou zijn voor andere jihadisten. De rechtszaak gaat waarschijnlijk drie maanden duren. Dzjochar kan de doodstraf krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl