NOS NieuwsAangepast

Senaat aanvaardt referendum

Vanaf volgend jaar kunnen in Nederland landelijk referenda worden gehouden. De Eerste Kamer ging met een ruime meerderheid akkoord met invoering van een raadgevend, niet-bindend referendum. De initiatiefwet was van PvdA, GroenLinks en D66. Regeringspartij VVD en de oppositiepartijen CDA, ChristenUnie en SGP stemden tegen.

Om het raadgevend referendum geldend te maken, moet minstens 30 procent van de bevolking zijn stem hebben uitgebracht. Dat stond oorspronkelijk niet in de initiatiefwet, maar op verzoek van vooral de PvdA zal de wet op dat punt nog worden aangepast. De uitkomst van dit referendum geldt als een advies.

Correctief

De senaat ging ook akkoord met invoering van een correctief referendum. Ook hier stemden VVD, CDA, ChristenUnie en SGP tegen. Met het correctief referendum kan de bevolking aangenomen wetten alsnog tegenhouden. De uitslag is wel bindend en gaat dus verder dan het raadgevend referendum.

Grondwet

Overigens is het nog helemaal niet zeker dat dat correctief referendum er ook echt komt. Voor invoering van dit type volksraadpleging is wijziging van de Grondwet nodig. Dat betekent dat de wijziging na de verkiezingen nog eens door beide Kamers moet worden aangenomen, en dan met een tweederde meerderheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl