NOS NieuwsAangepast

'Knabbelvisjes' niet verbieden

Je laten beknabbelen door garra-rufavisjes in een bassin wordt niet verboden. Dat schrijft minister Schultz van Haegen van Milieu aan de Tweede Kamer in antwoord op vragen van de Partij voor de Dieren. De Partij had de minister om haar standpunt gevraagd na onderzoeken over de gezondheidsrisicio's van de behandeling. Ook plaatste de partij kanttekeningen bij het welzijn voor de visjes.

Schultz schrijft vandaag dat de behandeling voor de meeste mensen gewoon moet kunnen, maar dat de zogeheten fish spa's erop moeten toezien dat mensen uit risicogroepen niet met hun voeten in het water gaan. Schultz neemt daarmee een advies over van het RIVM dat onlangs met een onderzoek kwam over de knabbelvisjes.

In bassins eten de visjes dode en verdikte huid van handen en voeten. De huid voelt daarna zachter aan. Het water waarin de vissen zwemmen kan niet worden gedesinfecteerd. Dat zouden de visjes niet overleven. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat mensen met huidproblemen of verzwakte weerstand daardoor risico lopen op een infectie.

Hongerig

Schultz: "Het RIVM komt op basis van het uitgevoerde onderzoek tot de conclusie dat de gezondheidsrisico's van het gebruik van fish spa's acceptabel zijn, mits er eisen worden gesteld aan de gebruikers van de baden. De fish spa zou alleen moeten worden gebruikt door mensen met een intacte huid. Mensen met psoriasis, wondjes, recent gezette tatoeages of van wie huid pas gewaxt of geschoren is, zouden dus geen gebruik moeten maken van de fish spa."

De Partij voor de Dieren wilde verder weten of het dierenwelzijn niet in het geding was, omdat volgens de partij de vissen "hongerig" gehouden worden. Schultz schrijft dat volgens het RIVM voedselonthouding "niet aan de orde is in de spa's".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl