NOS NieuwsAangepast

Komende nacht gaat het vriezen

De kans bestaat dat u morgenvroeg de ruiten van uw auto moet krabben. Het gaat de komende nacht vriezen. Een heldere avond en wind uit het oosten zijn de opmaat voor een koude nacht.

De minimumtemperatuur zal naar verwachting tussen de 0 en -2 graden liggen. Aan de grond kan het kwik naar -5 graden zakken.

Fruittelers

Voor fruittelers is de vorst slecht nieuws. Door het warme weer van de afgelopen weken staan veel bomen al volop in bloei. Als de vorst over de bloesem komt, kan dat flinke schade toebrengen.

Telers kunnen dit tegengaan door de fruitbomen te besproeien met water. Het water bevriest en hierdoor komt warmte vrij, stollingswarmte.

De temperatuur daalt nooit verder dan nul graden en de bloemknoppen bevriezen dus niet. Het water moet blijven sproeien tot de nachtvorst voorbij is. Er kan zo een flinke ijslaag om de knop ontstaan.

Gasbranders

Het is overigens gebruikelijk dat er in het voorjaar wel eens gesproeid moet worden tegen vorstschade. Zelfs in mei komt het nog wel eens voor. Ook hebben telers gasbranders, vuurpotten en ventilatoren klaarstaan om de boomgaard warm te houden.

De komende dagen schommelt de temperatuur flink. Morgen overdag is het rond de 14 graden, donderdag rond de 16 graden, maar vrijdag valt de temperatuur terug naar 11 graden.

Warm paasweer

In het Paasweekeinde klimt de temperatuur tot lokaal 20 graden op zondag. Het is nog onduidelijk of we het ook droog houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl