NOS NieuwsAangepast

Geen grote legerinzet Oekraïne

In de regio Donetsk is nog weinig te merken van een Oekraïense operatie tegen de pro-Russische actievoerders. Wel zien correspondenten in de regio op sommige plaatsen ruim buiten de steden Oekraïense tanks en helikopters staan.

Die meldingen over militaire voertuigen in de regio waren er overigens ook de afgelopen dagen. NOS-verslaggevers Gert-Jan Dennekamp en David Jan Godfroid reizen door de regio en zien nog weinig dat wijst op een militaire operatie. Het is rustig, maar de sfeer is gespannen.

Godfroid: "Dat wil niet zeggen dat er hier niets gebeurt. De president zei al dat de operatie stap voor stap zal gaan. Ik verwacht geen oprukkende legers, eerder kleinschalige acties. Ook om te voorkomen dat er burgerslachtoffers gaan vallen. Kiev zal er alles aan doen om burgerslachtoffers onder de Russen in het gebied te voorkomen, want de kans is groot dat Rusland dan gaat binnenvallen in de regio."

Operatie

Russische persbureaus meldden vanochtend dat de Oekraïense operatie tegen separatisten in het oosten van het land is begonnen. De Oekraïense interim-president Toertsjinov heeft erover een toespraak gehouden voor het parlement.

"Vannacht is de operatie begonnen in het noorden van de regio Donetsk. Die zal gefaseerd en verantwoordelijk verlopen. Doel van de actie, en dat wil ik nog eens benadrukken, is om de mensen in Oekraïne te beschermen", zei de interim-president.

Lokale media in Oekraïne meldden dat Toertsjinov speciale eenheden zou hebben ingezet in Oost-Oekraïne.

Rusland

Donetsk is een van de brandhaarden van het verzet tegen de regering in Kiev. Pro-Russische activisten strijden er voor aansluiting bij Rusland.

De Russische president Poetin heeft Kiev diverse malen gewaarschuwd tegen het gebruik van geweld. Volgens Poetin mag Rusland ingrijpen om de etnische Russen in Oekraïne te beschermen.

Vorige week kondigde Toertsjinov ook al een militaire actie aan in de stad Slavjansk. Maar in de stad werden geen Oekraïense militairen gezien en overheidsgebouwen zijn nog altijd bezet door activisten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl