NOS VoetbalAangepast

Wat gebeurde er op 15 april 1989?

Op 15 april april 1989 zitten duizenden voetbalsupporters klaar in het Hillsborough-stadion in Sheffield. Die middag spelen Liverpool en Nottingham Forest om een plaats in de finale van de FA Cup. De verwachtingen zijn hooggespannen.

Het pakt echter compleet anders uit. Wat een mooie voetbaldag had moeten worden, eindigt in de grootste voetbalramp uit de Britse geschiedenis.

Zesde minuut

De om 16.00 uur begonnen wedstrijd is nog maar enkele minuten oud, als er plotseling supporters het veld opkomen. Hooligans, is de eerste gedachte bij politie en spelers. De scheidsrechter ziet zich gedwongen het duel in de zesde minuut stil te leggen. Maar al snel blijkt wat er werkelijk aan de hand is. De mensen op het veld zijn de tribunes ontvlucht.

Daar, achter een van de doelen, ontvouwt zich al even een drama in het overvolle vak met Liverpool-fans. Hoewel er geen plaats meer is, stromen er - op aanwijzing van de politie - nog steeds nieuwe supporters het vak in. De mensen vooraan raken in de verdrukking. Ze worden tegen de hekken gedrukt.

Doodsangst

In doodsangst verkerende fans proberen over de hekken te klauteren. Anderen vinden een uitweg naar boven: ze worden omhoog getrokken door toeschouwers op de tweede ring. De politie reageert traag, hulpverleners komen pas laat in actie. Van enige coördinatie is bovendien geen sprake.

Voor menigeen komt de hulp dan ook te laat. Bij velen wordt letterlijk het leven uit het lichaam geperst. Op het veld liggen de tientallen doden, kriskras tussen de gewonden. Uiteindelijk laten 96 Liverpool-fans het leven. Doodgedrukt, gestikt, vertrapt. Mannen, vrouwen, kinderen. Het jongste slachtoffer is tien jaar, de oudste 67. Daarnaast raken 766 anderen gewond.

Het is vandaag precies 25 jaar geleden. 15 april zal nooit meer ongemerkt passeren, en al helemaal niet in Liverpool.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl