NOS WielrennenAangepast

Gesink kampt met hartklachten

Hartklachten zitten de carrière van Robert Gesink in de weg. Hij geeft dinsdagmiddag om 18.00 uur met zijn ploeg Belkin een persconferentie.

De 27-jarige Varssevelder kampt al langere tijd met problemen. Zo zou zijn hart af en toe op hol slaan. Stress zou één van de oorzaken zijn.

Op het NK in 2011 en tijdens de Giro van 2013 zou hij om die reden zijn afgestapt. In de laatste wielerkoers waaraan Gesink deelnam, de Ronde van het Baskenland, haakte hij onderweg af. Dat was op vrijdag 11 april. Ook in Tirreno-Adriatico staakte hij de strijd, tijdens de bergetappe die door Alberto Contador werd gewonnen.

Belkin verkondigde maandag dat het bloed van Gesink onderzocht zou worden om te kijken of hij fit genoeg was voor deelname aan de Amstel Gold Race, aankomende zondag. Het is de vraag welke consequenties dit heeft voor zijn verdere carrière.

Hartmonitor

Gesink kampt al enkele jaren met gezondheidsproblemen. Rondom zijn wielerploeg komen sinds 2011 steeds meer signalen naar buiten dat de 27-jarige Varssevelder hartproblemen heeft.

Na de Giro van 2013 zou hij een hartmonitor hebben gekregen, een apparaatje dat onder de huid is ingebracht dat continu zijn hartslag in de gaten houdt.

In wedstrijdverband komen de problemen voor het eerst naar buiten in 2011. Tijdens het NK in Ootmarsum, een week voor de Tour de France, stapt hij plotseling af. Bronnen rondom de Rabobank-wielerploeg geven hartklachten als verklaring. De officiële lezing van de ploeg is echter dat hij last zou hebben van de overgang van hoogtestage naar zeeniveau.

In de daaropvolgende Tour verliest Gesink in de eerste de beste bergetappe ruim zeventien minuten. Hij finisht die ronde als 32ste. Ook een jaar later, waarin hij na de elfde etappe in de Tour al afstapt, komen er verhalen naar buiten dat zijn hart af en toe op hol slaat. Zijn werkgever (Rabobank, Blanco en later Belkin) wil hier desgevraagd nooit met één woord over reppen.

Paniekaanval

De problemen houden in 2013 aan. In de Giro d'Italia is hij de aangewezen kopman van Blanco. Op 23 mei voelt Gesink tijdens de tijdrit dat zijn hartslag niet in orde is. Hij wordt nog wel 29ste, maar hij krijgt een paniekaanval na zijn tijdrit. Tegen ingewijden zou hij zeggen: "Mijn carrière is over". Na overleg met artsen besluit hij de volgende dag niet meer van start te gaan.

In de Tour van dat jaar is Bauke Mollema de aangewezen kopman. Er wordt binnen Belkin getwijfeld over de deelname van Gesink. Als het verhaal rond zijn hartproblemen uit zou komen tijdens de Tour, zou het negatieve gevolgen hebben voor de ploeg. Na een stemming onder de ploegleiders is het 4 tegen 3: Gesink doet wel mee.

Uiteindelijk steunt de Achterhoeker zijn kopman Mollema in de rit naar Alpe d'Huez. Hij zorgt er mede voor dat Mollema die ronde als zesde eindigt. Gesink, die in januari zesde werd in de Tour Down Under en in februari als vijfde eindigde in Oman, is voor 2014 één van de twee aangewezen kopmannen voor de Tour. Of hij op 5 juli überhaupt opstapt, is de vraag.

De persconferentie is vanaf 18.00 uur live te volgen op NOS.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl