NOS NieuwsAangepast

Lek houdt Dragon aan de grond

De geplande lancering van een onbemande Dragon-capsule naar het ISS gisteravond is uitgesteld tot vrijdag. De reden is een heliumlek in de eerste trap van de Falcon 9-raket.

De Dragon, met aan boord onder meer een groentekasje voor de astronauten en een nieuw ruimtepak, zou gisteravond even voor 23.00 uur Nederlandse tijd de ruimte ingaan. Een uur voor de lancering werd het lek ontdekt.

Technische problemen

De vlucht van de vrachtcapsule is al verschillende keren uitgesteld vanwege technische problemen. Aanvankelijk zou het transport al in december plaatsvinden, maar het moest toen plaatsmaken voor een andere vrachtmissie met de Cygnus-capsule. Die vlucht liep vervolgens ook vertraging op door problemen met het koelingssysteem van het ruimtestation.

Uiteindelijk zou de Dragon in maart vertrekken, maar een kapot radar-volgsysteem hield de raket opnieuw aan de grond. Deze week dook weer een nieuw euvel op toen een computer die systemen op het ISS aanstuurt het begaf. NASA besloot toch door te gaan met de Dragon-missie, maar door het heliumlek loopt die nu dus alsnog een nieuwe vertraging op.

Zachte landing

De volgende poging staat nu gepland voor vrijdag, om 21.25 uur Nederlandse tijd. Als alles goed gaat zal de raket dan voor het eerst bij een operationele vlucht een nieuwe techniek testen. Na het afwerpen van de eerste rakettrap moet die zijn motoren opnieuw starten om een zachte landing in de oceaan te maken.

In de toekomst wil SpaceX, de bouwer van de Dragon en de Falcon 9, de eerste trap van de raket gaan hergebruiken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl