Eerste van vier bloedmanen te zien

In de VS, waar het nu nog nacht is, is momenteel een totale maansverduistering te zien. Het fenomeen wordt wel bloedmaan genoemd, omdat de maan een spookachtig rode kleur krijgt.

Bij de maansverduistering schuift de aarde tussen de zon en de maan door en werpt die een schaduw op het hemellichaam. Daarbij wordt, in tegenstelling tot bij een zonsverduistering, niet al het licht tegengehouden. Het licht wordt door de atmosfeer van de aarde gebroken en laat de maan rood oplichten.

Het fenomeen duurt enkele uren en is niet in Nederland te zien. Behalve Noord- en Zuid-Amerika heeft ook Australië zicht op het natuurverschijnsel. Via de website van NASA kan de maansverduistering worden gevolgd.

Tetrade

Maansverduisteringen komen vaker voor, zo'n twee tot drie keer per jaar. Hier gaat het echter om het begin van een tetrade, vier volledige maansverduisteringen achter elkaar.

Het is de eerste keer sinds 2004 dat dat gebeurt en de eerstvolgende serie is pas in 2032. De volgende maansverduisteringen in de serie zijn op 8 oktober dit jaar en op 4 april en 29 september 2015.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl