NOS NieuwsAangepast

Duikboot breekt zoektocht MH370 af

De op afstand bestuurbare duikboot die is ingezet bij het zoeken naar het vermiste toestel van Malaysia Airlines, heeft zijn eerste zoektocht naar vlucht MH370 afgebroken. De onderzeeër kwam automatisch terug naar boven toen hij te diep onder water kwam.

De zoektocht van de duikboot Bluefin-21 zou eigenlijk 20 uur duren: 4 uur om naar en van de bodem te duiken en 16 uur om te speuren. In plaats daarvan was de onderzeeër nu 6 uur onder water.

Het is nog niet bekend of de tocht iets heeft opgeleverd; de data worden nog uitgelezen en geanalyseerd.

Sonar

De Bluefin-21 maakt met behulp van sonarapparatuur een kaart van de zeebodem. De duikboot kan maximaal 4,5 kilometer diep duiken, maar de oceaan is daar net iets dieper. Er zijn duikboten die dieper kunnen gaan, maar die zijn niet in de buurt.

De Australische marine wil de Bluefin-21 de komende uren weer naar beneden sturen als het weer het toelaat.

De duikboot wordt ingezet in het gebied waar op 8 april voor het laatst signalen zijn opgevangen die mogelijk van het vermiste vliegtuig kwamen. Omdat er al dagenlang geen signalen meer zijn gehoord, werd besloten met sonar verder te zoeken.

Olievlek

Volgens de Australische coördinator zal de zoektocht met vliegtuigen en boten binnenkort worden gestaakt. In 38 dagen heeft dat zoeken niets opgeleverd. Vandaag vliegen nog wel elf toestellen uit.

Ook wordt nog onderzoek gedaan naar een olievlek die werd gevonden op 5,5 kilometer van het gebied waar de duikboot wordt ingezet. Er zijn monsters genomen die de komende dagen worden geanalyseerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl