NOS NieuwsAangepast

Hulp voor slachtoffers bevingsangst

Er is een oplossing in zicht voor mensen die vooral vanwege psychische problemen niet meer in het Groningse aardbevingsgebied willen wonen. Er is een commissie ingesteld die dit soort bijzondere gevallen onderzoekt. Tot nu toe zijn 35 huishoudens aangemeld.

De voorzitter van de commissie, Jos Aartsen, zegt dat er vijftien gevallen zo schrijnend zijn dat die direct moeten worden opgelost. Uit een inventarisatie van burgemeesters in het gebied blijkt dat sommige mensen zo bang zijn geworden voor aardbevingen dat ze psychische problemen hebben gekregen.

Onbewoonbaar

Daarnaast vallen onder de regeling mensen die ernstige schade hebben aan hun huis, dat (bijna) onbewoonbaar is verklaard of mensen die elders een baan hebben gevonden en hun huis niet kwijtraken.

Aartsen benadrukt dat ieder geval afzonderlijk wordt bekeken. "We willen als commissie flexibel zijn, dus we kijken niet alleen strikt naar de regels."

Opkoopregeling

De commissie Bijzondere Situaties maakt vandaag bekend in welke gevallen mensen in aanmerking komen voor vervangende woonruimte of een opkoopregeling. Op een website zijn alle criteria terug te vinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl