NOS NieuwsAangepast

Kiev vraagt om hulp blauwhelmen

De Oekraïense president Toertsjinov roept de VN op een vredesmacht naar het oosten van Oekraïne te sturen. Die zou samen met Oekraïense veiligheidstroepen de orde in Oost-Oekraïne moeten herstellen.

De president had telefonisch overleg met VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. Een vredesmissie van de VN kan er alleen komen als de Russen ook instemmen; de VN-Veiligheidsraad - waarin Rusland veto-recht heeft - moet goedkeuring geven.

referendum

De Oekraïense autoriteiten lijken steeds meer de controle te verliezen over het oosten van het land. Pro-Russische betogers die overheidsgebouwen en politiebureaus bezetten, hebben een ultimatum van de regering genegeerd en ook een nieuwe waarschuwing van interim-president Toertsjinov lijkt geen indruk te maken.

Volgens correspondent David Jan Godfroid willen de betogers de druk op de regering in Kiev opvoeren. De betogers eisen een referendum, waarin ze kunnen stemmen voor afscheiding of meer autonomie.

Toertsjinov deed vandaag een voorzichtige handreiking. Hij zei bereid te zijn een referendum te houden over de toekomst van de regio's. Hij stelde als datum 25 mei voor, de dag van de presidentsverkiezingen. Toertsjinov zei ervan overtuigd te zijn dat de bevolking Oekraïne als eenheidstaat wil behouden.

Godfroid zegt dat het aanbod voor de betogers veel te laat komt. Ze willen volgens hem niks meer te maken hebben met Kiev.

Wachten op het leger

De president kondigde na het aflopen van het ultimatum vanochtend ook opnieuw een grote operatie aan tegen de bezettingen, maar het Oekraïense leger is nog niet gesignaleerd. "Het is afwachten waar het Oekraïense leger zal opduiken, niemand weet waar", zegt Godfroid. "Het kan zijn dat hij dat wil doen onder dekking van de duisternis, dus vanavond of vannacht."

Volgens Godfroid is een massale inzet van het leger onwaarschijnlijk. Als het leger ingrijpt, gebeurt dat volgens hem met kleine commando-eenheden. "Maar het is vreselijk uitkijken dat er geen burgerslachtoffers vallen. Die staan in groten getale om die bezette gebouwen heen. Burgerslachtoffers onder de Russische bevolking van Oekraïne zouden voor Rusland aanleiding kunnen zijn om binnen te vallen."

Nieuwe onrust

Vandaag breidde de onrust in het oosten zich verder uit. In de stad Gorlovka bestormden zo'n honderd man een politiebureau. Er werden ruiten ingegooid en het meubilair werd kort en klein geslagen.

Godfroid was er getuige van hoe een politiechef, die het gebouw niet wilde verlaten, bebloed werd afgevoerd. Volgens de bezetters had de man een betoger uit het raam gegooid. In de stad was al het gemeentehuis bezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl