NOS NieuwsAangepast

Chileense berg is "helemaal grijs"

"Je kan het bijna niet bevatten", zegt Suzanne Oosterhuis. Ze is verpleegkundige en woont al vijf jaar in Chili. Haar huis staat op twintig minuten rijden van de brandhaard in Valparaiso.

"Ik heb dit nog nooit meegemaakt. Ik zie de hele dag een grote rookwolk boven de stad. Ik ruik steeds een indringende brandgeur en de brandweerauto's rijden voor mijn huis af en aan."

Zelf blussen

Oosterhuis heeft gisteren meegedaan met de hulpverlening. Ze ging naar het gebied waar de brand nog smeulde. "Ik ben zelf kleine brandjes gaan blussen. Met deze temperaturen, de droogte en de wind, laait het vuur zo weer op."

Ook zamelde ze hulpgoederen in die aan de slachtoffers worden uitgedeeld. Vanuit het hele land komen er goederen, van kleding tot tandenborstels.

"Ik heb de grote brand zaterdagnacht zelf ook nog gezien. En toen ik gisteren naar het gebied reed, was het alsof er een bom op de berg was gegooid. Normaal staan er allemaal kleurrijke huisjes en dat gebied is nu helemaal grijs."

Niet opgeven

"De mensen zijn bang en wanhopig, maar geven niet op. Je ziet ze huilen, maar direct daarna pakken ze de schop en gaan ze opruimen."

Er zijn 2000 huizen verwoest. De slachtoffers worden opgevangen in acht centra, zoals scholen en kerken. "Sommigen mensen leven nu in een tent naast hun verwoeste huis", aldus Oosterhuis.

"De mensen komen uit de werkende klasse, hebben met veel moeite een eigen huis gebouwd en zijn alles in één avond kwijt."

Er zijn vaker natuurrampen in Chili, zoals bosbranden en aardbevingen, maar dit is erger dan een aardbeving, er is helemaal niets over, zegt Oosterhuis.

Saamhorig

Ze is onder de indruk van de saamhorigheid in het land. "Vaak leven de Chilenen langs elkaar heen, maar als er iets ergs gebeurt, staat iedereen voor elkaar klaar."

Ook de komende tijd zal Oosterhuis mee blijven helpen. "Ik heb me ingeschreven voor een vrijwilligersproject om goederen uit te delen. Omdat ik verpleegster ben, ga ik ook meehelpen met vaccinaties, bijvoorbeeld tegen tetanus."

"Het zal nog heel lang duren voordat we dit verwerkt hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl