NOS NieuwsAangepast

Saladebar in de ruimte

De astronauten in het ruimtestation ISS krijgen een zeer welkome uitbreiding van hun menu. Aan boord van de Dragon-capsule die vanavond de ruimte ingaat, is een kastje waarin ze hun eigen sla kunnen kweken.

Er is in de loop van de jaren veel verbeterd aan het astronautenvoedsel, maar verse groente en fruit zijn altijd een luxe gebleven. Daarin komt verandering met het Veg-01 experiment, ook Veggie genoemd.

In het uitklapbare kastje van 27 bij 36 centimeter kunnen de astronauten straks groente als sla, radijsjes, Chinese kool en erwten kweken.

Disco-moestuin

Een batterij LED-lampjes in verschillende kleuren geeft de mini-moestuin een disco-achtige aanblik. Het gekleurde licht laat de plantjes sneller groeien en de ruimtevaarders kunnen de lampen ook voor andere experimenten gebruiken.

NASA wil onderzoeken of de zelfverbouwde groente veilig is om te eten. Dat is van belang op langere ruimtevluchten in de toekomst, bijvoorbeeld naar Mars. Dan zullen astronauten ook hun eigen groente moeten kweken.

Benen voor Robonaut

Behalve de saladebar gaat er nog een interessante lading mee met het transport vanavond: de benen voor Robonaut 2. De robot is al sinds 2011 aan boord van het ISS, maar heeft op dit moment alleen armen en een torso.

Wetenschappers van NASA hebben de benen ontwikkeld, maar in tegenstelling tot Robonauts bovenhelft hebben ze niets menselijks. De lange benen hebben geen voeten maar connectoren en geen knieën maar zeven gewrichten die alle kanten op kunnen bewegen.

Met die vreemde benen kan de Daft Punk-achtige robot zich straks een weg banen via contactpunten en handrails, zowel binnen als buiten het ruimtestation. De robot kan de bewoners van het ISS helpen bij hun werk en gevaarlijke klussen uitvoeren. Hij kan op afstand worden bestuurd, maar kan later ook zelfstandig werken.

De lancering in Florida van de Dragon-capsule met Veggie en de robotbenen staat gepland om 22.58 uur Nederlandse tijd. Het is de vierde keer dat de capsule van ruimtevaartbedrijf SpaceX aankoppelt bij het ISS. De lancering is te volgen via NASA TV.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl