NOS NieuwsAangepast

Bloedbad bij zware aanslag Abuja

Het dodental van de bomaanslag op een busstation in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja is opgelopen tot 71. Er zijn 124 gewonden, meldt de Nigeriaanse politie.

De bom ontplofte vanmorgen in een bus. De vlammen sloegen over op andere bussen, waardoor een aantal brandstoftanks explodeerde. 16 grote bussen en 24 minibusjes gingen in vlammen op.

Ochtendspits

Op het moment dat de bom afging was het erg druk in het station: de ochtendspits was in volle gang. Er brak grote paniek uit. Lijken en losgerukte lichaamsdelen lagen over het terrein verspreid.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag op het busstation is niet opgeëist. President Goodluck Jonathan, die de rampplek bezocht, wees direct naar de de islamitische terreurorganisatie Boko Haram. Die heeft eerder gedreigd met aanslagen op de hoofdstad.

Correspondent Koert Lindijer acht het waarschijnlijk dat Boko Haram erachter zit. "Er is maar één terreurgroep die dit soort acties kan uitvoeren", zei hij op Radio 1.

Onveilig gevoel

Volgens Amnesty International heeft Boko Haram dit jaar al 1500 mensen in Nigeria gedood. De groepering wil in het noorden van het land een islamitische staat vestigen.

Goodluck spreekt van "een tijdelijk probleem". Hij heeft de bevolking beloofd dat de terreurgroep wordt verslagen. Er zijn in het verleden terreurkampen gebombardeerd, maar het lijkt er niet op dat het aantal aanslagen daardoor terugloopt.

"Nigerianen voelen zich onveilig", zegt Lindijer. "De beloftes van de regering worden niet meer geloofd."

Aanslag op VN

Eerder deze week kwamen bij geweld in het noordoosten van Nigeria 135 mensen om. Er werden onder meer onderwijsinstellingen aangevallen.

In 2011 pleegde Boko Haram een aanslag op het VN-gebouw in Abuja. Daarbij kwamen meer dan twintig mensen om het leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl