NOS NieuwsAangepast

Pro-Russen bezetten weer gebouw

In het oosten van Oekraïne hebben pro-Russische betogers opnieuw een gebouw van de politie ingenomen, nu in de stad Gorlovka. Die stad ligt in de buurt van Donetsk, waar ook overheidsgebouwen bezet zijn.

Enkele tientallen mannen sloegen de ramen in van het politiebureau en stormden naar binnen. Ze werden toegejuicht door honderden anderen. Op beelden is te zien dat betogers met maskers en mondkapjes het pand zijn binnengedrongen en dingen kapotslaan. Ook komt er rook uit het gebouw.

Correspondent David Jan Godfroid, die in de stad is, zag voor het politiebureau dat een Oekraïense politiecommandant bebloed werd afgevoerd. "Hij was duidelijk mishandeld. De man zou een betoger uit het raam van het politiebureau hebben gegooid."

Godfroid zegt dat het het zoveelste politieubureau in Oost-Oekraïne is dat wordt bezet door pro-Russische betogers. "Er is hier niks te merken van enige actie van de Oekraïense autoriteiten."

Ultimatum

Een ultimatum van de Oekraïense regering aan de pro-Russische betogers liep vanmorgen om 08.00 uur af. De demonstranten zijn er niet op ingegaan. De regering heeft gezegd dat er een anti-terreuroperatie op het punt staat te beginnen in de oostelijke steden. Tegelijkertijd zei interim-president Toertsjinov dat hij bereid is een referendum te houden over de toekomst van de regio's.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl