NOS NieuwsAangepast

Kiev niet tegen referendum

De Oekraïense regering is niet tegen een referendum over de toekomst van het oosten van het land. Interim-president Toertsjinov is er namelijk van overtuigd dat de uitkomst zal zijn dat de meerderheid een verenigd, onafhankelijk Oekraïne wil.

Toertsjinov stelde voor om dat referendum tegelijk te houden met de presidentsverkiezingen op 25 mei. De roep om een referendum komt van de pro-Russische betogers in het oosten van Oekraïne. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov heeft al gezegd dat de inwoners van de oostelijke gebieden betrokken moeten worden bij de voorbereidingen van het referendum.

Volgens correspondent David Jan Godfroid komt het voorstel van Toertsjinov voor de pro-Russische betogers en activisten te laat. "Het is al te ver geëscaleerd. Ik verwacht dat veel Russen helemaal niet zouden meedoen aan zo'n referendum. Van enige samenwerking met Kiev is geen sprake meer."

Stabiliseren

De Oekraïense regering had de pro-Russische demonstranten die gebouwen bezetten een ultimatum gesteld. Ze moesten voor 08.00 uur vanmorgen vertrekken, maar dat weigerden ze.

Toertsjinov zegt nu dat er een anti-terreuroperatie op het punt staat te beginnen en dat de oostelijke regio "spoedig gestabiliseerd zal worden".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl