NOS NieuwsAangepast

Schutter Kansas was KKK-leider

De verdachte van de schietpartij bij een Joods gemeenschapshuis en seniorencomplex in Kansas is een oud-leider van de Ku Klux Klan (KKK). De 73-jarige Frazier Glenn Miller is een bekende blanke racist en antisemiet en schoot volgens de politie gisteren drie mensen dood. De slachtoffers zijn een oudere man en zijn 14-jarige kleinzoon en een vrouw.

Volgens het Southern Poverty Law Center, dat racistische groepen in de Verenigde Staten in kaart brengt, is Miller de oprichter van een KKK-groep in North Carolina. Begin jaren 80 was hij ook de leider, die Grand Dragon wordt genoemd, van deze Carolina Knights of the Ku Klux Klan.

Celstraf

Na een paar jaar werd hij afgezet, omdat hij een illegale paramilitaire groep aanstuurde die gewelddadige acties uitvoerde tegen zwarte Amerikanen. Miller zat eind jaren 80 een paar jaar in de cel voor verboden wapenbezit.

De afgelopen jaren deed hij tevergeefs mee aan de verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Miller wordt later vandaag voorgeleid. Hij wordt aangeklaagd voor moord met voorbedachten rade.

Ku Klux Klan

De KKK is de bekendste en de oudste haatgroep van de VS. De Klan werd opgericht aan het eind van de Amerikaanse Burgeroorlog in 1865 en had als doel de zojuist bevrijde zwarte slaven te intimideren.

De organisatie maakte in haar geschiedenis verschillende bloeiperiodes door, zoals in de jaren 20 tijdens een grote immigratiegolf van katholieken en Joden. Op het hoogtepunt in 1925 had de club zo'n vier miljoen leden. Klanleden hielden bijeenkomsten in witte kleding met puntmutsen en hadden eigen rituelen.

Sinds de jaren 70 loopt de interesse in de Ku Klux Klan steeds verder terug. Momenteel zouden er nog tussen de 5000 en 8000 KKK-leden zijn, verdeeld over tientallen verschillende organisaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl