NOS NieuwsAangepast

Brand in Chili nog niet geblust

De brand in de Chileense havenstad Valparaíso is vannacht weer opgelaaid en overgeslagen naar andere wijken. In totaal zijn er nu 2000 huizen verwoest.

Het officiële dodental is naar beneden bijgesteld en staat nu op twaalf. Een familie bleek dubbel geteld. 500 mensen zijn gewond geraakt. De meeste van hen hadden ademhalingsmoeilijkheden.

President Michelle Bachelet verwacht dat het aantal slachtoffers nog verder zal oplopen, doordat er waarschijnlijk nog lichamen gevonden zullen worden in de afgebrande wijken.

Brandhaarden

De brandweer is de brand in de schilderachtige havenstad nog altijd niet volledig meester. De brandhaarden zijn wel kleiner. Er zijn 1250 brandweerlieden ingezet die ook vliegtuigen en helikopters tot hun beschikking hebben.

Ruim 10.000 mensen zijn geëvacueerd, onder wie 200 vrouwen uit een gevangenis. President Bachelet heeft in de stad de noodtoestand uitgeroepen om de orde beter te kunnen handhaven. 2000 Chileense marinemensen patrouilleren om plunderingen te voorkomen.

Unesco

De brand brak zaterdagmiddag door nog onbekende oorzaak uit. Door droogte konden de vlammen zich snel verspreiden.

Het blussen is moeilijk doordat veel huizen in Valparaíso op steile berghellingen staan. In de buitenwijken waar de brand woedde, zijn meer trappen dan wegen. En bij illegaal gebouwde huizen is vaak geen wateraansluiting te vinden.

De stad Valparaíso is gebouwd op 42 heuvels; op zes heuvels is alle bebouwing afgebrand. De stad staat op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl