NOS NieuwsAangepast

1450 asielzoekers gebaat bij pardon

675 jonge asielzoekers hebben door het kinderpardon een verblijfsvergunning gekregen. Ook 775 gezinsleden mogen door de regeling in Nederland blijven. Dat staat in het jaarrapport van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Het kinderpardon was in 2012 onderdeel van het regeerakkoord tussen VVD en PvdA. Sindsdien hebben 3280 asielzoekers een aanvraag voor een verblijfsvergunning ingediend. Daarvan zijn er dus 1450 goedgekeurd.

Eind vorig jaar meldde staatssecretaris Teeven al dat 620 jonge asielzoekers op basis van de pardonregeling in Nederland mogen blijven. Daar zijn er in de laatste weken van 2013 nog 55 bij gekomen.

Afwijzingen

De meeste kinderen die werden afgewezen, konden niet aantonen dat ze langer dan vijf jaar in Nederland hadden gewoond. Ook jonge asielzoekers die niet eerder een asielaanvraag hadden ingediend, werden afgewezen.

In totaal werden 1710 aanvragen afgewezen. In 120 gevallen trok de vreemdeling zelf de aanvraag weer in.

"Bedroevend laag"

De vereniging voor asieladvocaten noemt het aantal goedgekeurde aanvragen "bedroevend laag" en zegt dat er veel schrijnende gevallen zijn. De vereniging vindt dat de regel uiterst rigide is en heel erg strikt wordt nageleefd, zei voorzitter Vellenga in het NOS Radio 1 Journaal.

"Zo was een deel van de kinderen wel bij een lokale overheid ingeschreven, maar niet bij de rijksoverheid en daarom waren ze niet officieel in beeld en kregen ze dus geen vergunning."

Opheldering

GroenLinks wil opheldering van staatssecretaris Teeven over het volgens die partij hoge aantal afwijzingen. "Deze cijfers geven mij er geen vertrouwen in dat het kinderpardon ruimhartig en rechtvaardig wordt toegepast", zegt Kamerlid Voortman.

Ook de ChristenUnie denkt dat er meer kinderen recht hebben op een verblijfsvergunning. De PvdA is verheugd dat 675 kinderen mogen blijven. Kamerlid Maij van die partij wijst erop dat staatssecretaris Teeven in schrijnende gevallen gebruik kan maken van zijn discretionaire bevoegdheid en alsnog een verblijfsvergunning kan toekennen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl