NOS NieuwsAangepast

Winkeliers: banken te vaak dicht

Door economieverslaggever Jeroen Schutijser

Detailhandel Nederland vindt dat banken ouderwets zijn en zich moeten aanpassen aan de moderne tijd. De branche-organisatie wijst erop dat winkeliers geld mislopen doordat banken vaak dicht zijn.

"Winkels zijn tegenwoordig bijna altijd open: op zondag, 's avonds. Maar banken werken per jaar 110 dagen niet", zegt voorzitter Meerman van Detailhandel Nederland. "Dat is volstrekt uit de tijd. Hoezo 24-uurs-economie?"

'Bank zit op ons geld'

Wat de winkeliers vooral dwarszit, is het feit dat het betalingsverkeer bijvoorbeeld komend paasweekend vier dagen deels stilligt. "Als iemand donderdagavond of vrijdag wat koopt, wordt het bedrag direct van zijn rekening gehaald. Maar de winkelier krijgt het pas bijgeschreven op de dinsdag na Pasen", zegt Meerman. "De bank zit dus dagenlang op dat geld."

Zo gaat het ook tijdens Pinksteren, 1 mei (Dag van de arbeid), Hemelvaartsdag en de meeste andere feestdagen en weekends. "En in zo'n paasweekend heb je het wel over 500 miljoen euro aan omzet waarover de winkels niet kunnen beschikken doordat banken het geld achterhouden", aldus Detailhandel Nederland.

Sponsoren

Meerman zegt dat de detailhandel het nog steeds zwaar heeft. "Menig winkelier zit te smachten om geld op zijn bankrekening. Er zijn zelfs banken die tegen ondernemers zeggen: los maar wat meer af. Maar met de andere hand houden banken tijdens de Pasen 500 miljoen vast."

Meerman zegt vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal dat de huidige situatie niet langer kan. "Wij hebben het geld hard nodig. Winkeliers hoeven de banken niet te sponsoren."

Oplossing

De banken zijn al bezig met een oplossing, zegt Gijs Boudewijn van de Betaalvereniging Nederland. "Het probleem is dat de Europese Centrale Bank en De Nederlandsche Bank gesloten zijn op zon- en feestdagen, dat is nu eenmaal binnen Europa afgesproken." Daardoor kunnen banken onderling in principe geen geld overmaken.

Er zijn volgens Boudewijn wel technische mogelijkheden om ervoor te zorgen dat er binnen Nederland toch ook in het weekend geld kan worden overgemaakt. "Je moet niet de illusie hebben om dit Europees te regelen, dat gaat te lang duren. We moeten het in Nederland oplossen."

Volgende maand verschijnt een eerste rapport over een mogelijke oplossing.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl